Традицонализам и Метохија за младе

Традицонализам и Метохија за младе ће се потрудити кроз сарадњу да вам прикажу и приближе наше светиње на Косову и Метохији.

Metohija za mlade logo
Tradicionalizam logo„Пре скоро четири године први пут сам чуо песму Косовских Божура ,,Метохијо моја” и тада сам се прилично замислио колико смо ми уствари сачували реч Метохија у називу Косово и Метохија и колико смо свесни које благо имамо у  Метохијском крају. Размишљајући на ту тему пала ми је напамет и идеја да организујемо ходочашће где ћемо обићи наше светиње и подржати наш народ који живи на Метохији.У априлу месецу 2016. године успевамо да реализујемо моју замисао и захваљујући Божијој вољи одлазимо на наше прво ходочашће. И како је ходочашће протекло изузетно, како је велика благодат била, одлучили смо се да наставимо да организујемо ову туру и наредних година. Суштински Метохија није место које ће се обићи једанпут, да се окаче фотографије на друштвене мреже, већ је то место исповедања живог Господа, наше место на које треба да долазимо стално, и изнова ту благодат и радост коју на Метохији доживимо пренесемо нашој браћи и сестрама који се плаше и који никад нису дошли овде.Путовање смо назвали ,,Метохија за младе” како бисмо скренули пажњу првенствено младима, јер су они будућност, али и нашем народу уопште, да не забораве Метохију из назива Косово и Метохија.“ Петар Славковић – један од оснивача организације Србија за младе

Традицонализам и Метохија за младе сарадња


Кроз модел мајице и дукса ”Метохија” подигли смо нашу сарадњу на виши ниво и тиме показали да ћемо се потрудити да младима приближимо појам Косова и Метохије што је више могуће.


Куповином неког од ових производа помажете рад обе стране.

Програм путовања

ПЕТАК
  • Полазак на Метохију из Београда у поподневним часовима. Планирани долазак у Велику Хочу око поноћи и ноћење у домовима породица. 
СУБОТА
  • Рано ујутру полазимо на литургију у манастир Свети Архангели.
  • Око 11 часова следи полазак за Призрен, обилазак цркве Богородице Љевишке, Саборног храма Светог Ђорђа, Призренске Богословије и тврђаве Каљаја. Затим следи слободно време за шетњу градом.
  • Око 17 часова идемо у посету манастиру Зочиште код Ораховца и присуство вечерњој служби.
  • Након вечерње службе следи повратак у Велику Хочу на вечеру и ноћење.
НЕДЕЉА
  • Полазак из Велике Хоче у 6:00 пут манастира Високи Дечани на јутарњу литургију, следи обилазак манастира и куповина сувенира.
  • У 12:00 полазак за Пећку Патријаршију, вековно седиште српских архиепископа и патријарха.
  • У 15:00 полазак за манастир Гориоч, након чега следи повратак у Београд – очекивани долазак 1:00 после поноћи.

Утисци са путовања

Ненад Шкундрић

Моје путовање на Метохију је кренуло и пре самог поласка на пут док сам био код куће у Зрењанину. Пријавио сам се за путовање, а нисам имао новца и самим тим нисам знао како ћу доћи до пара…

Предраг Мићовић

Ходочашће Метохија за младе није обично путовање. То је уздизање. Путовање у средиште душе. После њега нисте исти. Обилазак наших манастира и нашег народа на Косову и Метохији буди у нама најлепша осећања….

Јосиповић Петар

Моја прва посета Косову и Метохији се догодила 11. октобра 2019. године. Цела прича почиње почетком септембра месеца у Вајлдвуду (Њу Џерси) где сам 4 месеца боравио на Work and Travel програму…