Војвода Вук мајица

2.200 рсд

Шифра производа: - Категорије: , Ознака:

Опис

Војвода Вук мајица

Војвода Вук мајица Традиционализам доступна у свим величинама. Мотиви инспирисани богатом српском историјом, културом и традицијом.

Био је један од највећих српских јунака у XX веку. Војин Поповић – војвода Вук, рођен је 9.12.1881. у Сјеници, у тадашњем Османском царству. Бежећи од турског зулума се читава породица сели у Крагујевац, а то ће, уз приче војводе Мицка Крстића, имати великог утицаја на формирање Војинове личности. Уписује војну академију коју завршава 1901. и после четири године се прикључио четама које су похитале у Стару Србију. Био је истакнути организатор и оперативац четничке организације, у први план истичући челичну дисциплину и честитост међу четницима. Тако је ова војна формација постала главна заштита Србима у Османском царству, штитећи их од регуларних османских трупа, односно против арнаутских банди и бугарских комита. Током балканских ратова ће четници израсти у елитну јединицу српске војске, а Вуков одред ће се истаћи у бици код Куманова и борбама око Велеса. У току Другог балканског рата ће преузети команду над Добровољачким одредом и имаће великих успеха у борбама против Бугара. 

Међутим, у Великом рату ће показати сву своју војну вештину. Као командант Јадарског четничког одреда је поштено намучио аустроугарску војску у Церској бици, недозвољавајући јој предах изненадним нападима. Након тога прима команду над новоформираним Добровољачким батаљоном, састављеним од добровољаца из Америке. Након тешких борби, повлачи се заједно са остатком војске преко Албаније и стиже у Солун. Војвода Вук је са својим одредом био први који је почео са борбеним активностима, али један од оних који се нашао у сукобу са регентом Александром и Пашићем. Због својих веза са Аписом, многи претпостављају да је команда намерно слала Вуков одред у најтеже борбе. И поред кључне улоге у бици на Кајмакчалану, Вукови четници су и даље „слати у смрт“. Војвода Вук је погинуо 29.11.1916. код Груништа и око тога до данас постоје многе контроверзе. Без обзира на околности, своје војнике је лично предводио и заједно са 4/5 свог одреда, уградио свој живот у слободу Србије.

Додатне информације

Боја мајице

Бела, Црна

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Војвода Вук мајица“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можда ће вам се свидети …