Војвода Степа Степановић мајица

2.200 рсд

Шифра производа: - Категорије: , Ознака:

Опис

Vojvoda Stepa Stepanović majica

Vojvoda Stepa Stepanović majica inspirisana velikim vojvodom iz prvog svetskog rata koji je na Ceru učinio nemoguće.

„Stepan Stepanović – Stepa, sa sigurnošću je jedan od najomiljenijih vojvoda u srpskoj istoriji, jer jer bio prizeman i skroman čovek iz naroda koji se uvek vodio parolom ,,Sve za državu”.

U njegovom detinjstvu zapravo je bilo sve potpuno suprotno. Kada je bio mali, zadesila ga je nesreća da mu je bik jednom prilikom rogom razorio stomak i iako je ostao bez većih telesnih posledica, Stepa je od tada bio izuzetno povučen i slabašnijeg zdravlja. Nije nimalo bio nalik na svoga dedu Stepana, koji je ostao upamćen kao veliki ratnik koji se rame uz rame borio sa Karađorđem tokom Prvog srpskog ustanka. Kako je bio bolešnjikav i nije bio spreman za vojsku, njegovi roditelji su odlučili da Stepu pošalju da uči školu.

Iako je prvo želeo da postane sveštenik, na kraju se tokom tinejdžerstva odlučio za upis u Artiljerijsku školu, gde biva primljen bez prijemnog kao odličan đak gimnazije. Za vojničku karijeru, kako je sam rekao, odlučio se iz samo jednog razloga: „“Samo vojnik može izvojevati mesto njegovom narodu na koje on ima pravo““.

NJegovi najveći vojni uspesi su bili Bitka na Jedrene, Cerska bitka i proboj Solunskog fronta, koji ga je uvrstilo u red najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata. Turci su ga zvali Jedrenski gromovnik, Srbi Cerski junak, a Francuzi Gvozdeni čovek.

U Prvom svetskom ratu, Stepanović je na Ceru učinio nemoguće. Suprotstavljajući se, taktikom i mudrošću, znatno jačim austrougarskim jedinicama, neprijatelja je uspeo ne samo da pobedi, već i da ih natera na povlačenje u Bosnu preko Drine, što je obeležilo i sam završetak Cerske bitke na današni dan 24. avgusta 1914. godine. NJegovi manevri na Ceru i dan danas se izučavaju. Vešto izvedena operacija i prva saveznička pobeda, koju je izvojevala srpska vojska u Cerskoj bici, uvrstile su ga u red najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije.

stepa stepanovic

Додатне информације

Боја мајице

Бела, Црна

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Војвода Степа Степановић мајица“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можда ће вам се свидети …