Војвода Момчило Ђујић мајица

(2 рецензије корисника)

2.200 рсд

Шифра производа: - Категорије: , Ознаке: ,

Опис

Vojvoda Momčilo Đujić majica

Vojvoda Momčilo Đujić majica Tradicionalizam dostupna u svim veličinama. Motivi inspirisani bogatom srpskom istorijom, kulturom i tradicijom.

Ko je bio najopevaniji četnički Vojvoda Momčilo Đujić? Čija se to kokarda na Dinari sjaji?

Reč je o Vojvodi Momčilu Đujiću – legendi Dinare, čija su dela daleko od legende. On je sveštenik koji je skinuo svoju mantiju kako bi sačuvao srpski narod od ustaških i komunističkih kandži. U nastavku teksta uvidećete zašto je važno čuvati tradiciju i nikada ne zaboraviti istoriju i predake koji su svoje živote dali za Otadžbinu.

Momčilo Đujić, od oca Radeta i majke LJubice, rođen je 27. februara 1907. godine,  u Dalmatinskom selu Potolju pokraj Knina. Kako potiče iz veoma patrijarhalne porodice, u čijem domu se slavilo ime Božje, vera pravoslavna i nacionalost srpska, bilo je prirodno da Momčilo krene put Bogoslovije u Sremskim Karlovcima. Dane u bogosloviji provodio je otkrivajući svoje pesničke talente, koje će ovekovečiti u zbirci pesama „Emilijade“, koja je pozitivno ocenjena kako od strane kritičara, tako i od strane publike. Nakon završetka bogoslovije i odsluženja vojnog roka, Momčilo stupa u brak sa Zorkom Dobrijević iz Kninskog Polja, koja će ga nagraditi sa troje dece – dva sina i jednom ćerkom. Nadahnut verom, Momčilo biva rukopoložen u čin prezvitera i postavljen za paroha u Strmici 1933. godine. Mladi sveštenik, strastven i predan veri i narodu, svojim vatrenim propovedima sve više privlači narod i okuplja ga oko crkve. Bio je harizmatičan i vešt govornik, te je opravdano poneo nadimak Pop Vatra. NJegov rad ubrzo prelazi granice crkvenog života, i Momčilo postaje organizator i predvodnik nacionalnih, kulturnih i humanitarnih dešavanja, i polako korača u svet politike.

Međutim, kada su Hitlerove trupe ušle u Jugoslaviju usledili su crni dani za srpski narod, naročito onaj na Tromeđi Dalmacije, Like i Bosne. Pop Đujić se sklonio u Kistinje, anektiranu zonu pod italijanskom vlašću, gde je zajedno sa drugim čestitim Srbima osnovao odbor za prihvatanje i zbrinjnjavanje izbeglog naroda. Kada je došlo do ustanka na Tromeđi, mladi sveštenik vođen pravdom i verom u Boga gubi strpljenje za zločine nad nedužnim srpskim stanovništvom i prihvata se oružja. Zahvaljujući hrabrim srpskim borcima, ubrzo se srpska zastava vijorila na Tromeđi, ali borbi nije bilo kraja jer je vrebala nova opasnost – komunizam. Srpski narod je sada bio potisnut sa tri strane – od okupatora, ustaša, i komunista. Ali nije bilo mesta predaji.

vojvoda momcilo djujic momčilo đujić

Додатне информације

Модел

Мушки, Женски

Величина

XS, S, M, L, XL, 2XL, 3XL, 4XL

Боја мајице

Бела, Црна

2 рецензије за Војвода Момчило Ђујић мајица

  1. Алекса

    Сјајан материјал, сјајан крој, штампа…презадовољан сам куповином. Купио сам још два мотива, а свакако ћу купити још!

  2. Marko Sarić (потврђен власник)

    Перфекција!

Додај рецензију

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.