Студеница мајица

2.200 рсд

Шифра производа: - Категорије: , Ознаке: ,

Опис

Manastir Studenica majica

Manastir Studenica majica inspirisana srpskim manastirom Studenica koji ima veliki značaj u srpskoj istoriji.

Po predanju, izgubivši bitku sa vizantijskim carom Manojlom II Komnenom 1172. godine, Stefan Nemanja odveden je u Kostantinopolj kao živi svedok pobede, gde je i zatočen u manastir Bogorodice Dobrotvorke. Moleći joj se za izbavljenje, obećao je da će za uzvrat da joj podigne najlepši manastir. Po izbavljenju i povratku u domovinu, 1183. godine naložio je gradnju manastira Studenica, koji je definitivno jedno od najvelinčastvenijih i najbitnijih zdanja toga doba. NJen značaj primećen je i od strane UNESKO-a, te je 1968. uvrštena u listu svetske kulturne baštine.

Kako je svojevremeno bila i škola, u kojoj je između ostalog i Sveti Sava bio isposnik, mnogi Studenicu povezuju sa buđenjem, oblikovanjem i čuvanjem nacionalne svesti srpskoga roda, te odatle i rečenica M. B. Milićevića: ,,Ne videvši Studenice, Srbin ne može imati pojma o prošlosti svoga roda.”

U Studenici su, pored Stefana Nemanje, sahranjeni i njegova supruga Ana, sin Stefan Prvovenčani, Nemanjin sin Vukan i njegov sin Rastko, kralj Radoslav, kao i Stefan – sin kralja Uroša I, te i sa te strane ovaj manastir pridodaje veliki značaj srpskoj istoriji.

„Naš sveti manastir ovaj, kao što znate, kao pusto mesto beše, lovišta zverova behu. Došavši, pak, u lov, gospodinu našem i samodršcu, carstvujućem sve Srpske zemlje, Stefanu Nemanji, loveći ovde, izvoli se njemu u pustom ovom mestu da sagradi manastir ovaj, na pokoj i na umnoženje monaškog čina“
Sveti Sava, Studenički tipik, ur. T. Rakićević, M. Anđelković,
Manastir Studenica 2018, str. 29

Utvrđeni zidovi manastira okružuju četiri crkve: Bogorodičnu crkvu i Kraljevu crkvu (crkvu svetih Joakima i Ane), obe izgrađene od mermera, crkvu Nikoljaču (crkvu svetog Nikole) i još jednu crkvu, očuvanu u temeljima. Manastir je poznat po svojoj kolekciji fresaka iz 13. i 14. veka.

studenica

Додатне информације

Боја мајице

Бела, Црна

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Студеница мајица“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можда ће вам се свидети …