Роса Пантић мајица

2.200 рсд

Шифра производа: - Категорије: , Ознака:

Опис

Rosa Pantić majica

Rosa Pantić majica inspirisana zaboravljenom srpskom majkom i istaknutkom heroinom topličkog ustanka i žena Vučka Pantića.

U istorijskim čitankama, ratnim dnevnicima, pa i avanturističkim romanima glavni likovi su muškarci, žene su uvek na marginama. Srpske majke su one koje su u Prvom svetskom ratu pokazale su da i hrabrost, odlučnost i spremnost da pođu u nepoznato. I to ne smemo zaboraviti. Stoga, ako bih pojam srpska majka vezivala uz neku ličnost onda bi to bila Rosa Pantić. Nažalost, danas zaboravljena Rosa Pantić, žena Vučka Pantića iz sela Lazarevac kod Blaca, bila je pravi primer Srpkinje. Tokom Topličkog ustanka 1917., u selu Blace bračni par Pantić je učestvovao u svim borbama.

1945. setili su se u Blacu Rose Pantić i njene krivice. Uhapsili su je, sproveli u Blace i zatvorili u jedan od podruma Stošovića kuća. Zloglasni Stanko Milosavljević – poznatiji kao Stanko Resavac, koji je patološki ubijao, i na svoju ruku, po njivama preko reke, svake noći, kod Jezera – izvede, već izmučenu, tučenu i maltretiranu Rosu. Put kojim su odvođene žrtve Stanka Resavca na stratište kod Jezera vodio je kroz dvorište Bojka Smiljkovića, rodom iz topličkog Lazarevca, rođenog brata Rose Pantić. Ona koja je smrti gledala u oči cele 1917. godine, koja je hajdukovala ne zaostajući za Vučkom, četovođom na glasu, koja je ranjenog Kostu Vojinovića namestila sa svojim Vučkom u vodenicu, jedinom mogućem skrovištu, idući kroz bratovljevo dvorište ne izdrža da ne zavapi za pomoć:

– Bojko, brate, ne daj me…Ubijena je 27.aprila 1945. godine. bez suda, metkom u potiljak, od strane komunista.
Istorija je zapisala da je Rosa Pantić u ustanku ne jednom branila muža, i odbranila, i njega i njegovu četu, i njega i njihovog ranjenog Vojvodu. I te „krivice“ bile su joj oproštene. Ova poslednja nije.
Danas u Narodnom muzeju u Prokuplju stoje dve velike fotografije, Rosa među istaknutim ženama iz Topličkog ustanka, i Vučko među vojvodama i četovođama. Više o ovoj neustrašivoj ženi možete čitati u knjizi „Sudbina žene u ratu, Rosa Pantić 1891-1945“ dr Božice Mladenović.

Додатне информације

Боја мајице

Бела, Црна

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Роса Пантић мајица“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можда ће вам се свидети …