Милунка Савић дукс

4.300 рсд

Шифра производа: - Категорије: , Ознаке: ,

Опис

Milunka Savić duks

Milunka Savić duks Tradicionalizam dostupna u svim veličinama. Motivi inspirisani bogatom srpskom istorijom, kulturom i tradicijom.

Milunka Savić bila je srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“ i ujedno i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Ranjavana je čak devet puta, a zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali „srpska Jovanka Orleanka“. Ni kao mlađu udaja je nije zanimala, te se 1912. godine registrovala u vojsci pod imenom Milun Savić.

U Balkanskim ratovima borila se preobučena u muškarca, a njen stvarni pol otkrilo je bolničko osoblje, posle ranjavanja u Bregalničkoj bici, skoro godinu dana kasnije. Istakla se i u Kolubarskoj bici i u bici na Kajmakčalanu. Kada je 1920. godine demobilisana, Milunka nije imala gde da stanuje, pa je 16 dana spavala na stanici „Prokop“, tražeći smeštaj. Bez škole i samouka, petnaest godina je radila najteže poslove – kao kuvarica, bolničarka i kontrolor u fabrici vojnih uniformi.

Udala se 1922. godine, za osam godina mlađeg muža, sa kojim je dobila ćerku Milenu. Usvojila je još tri ćerke: Milku, koju je pronašla zaboravljenu na železničkoj stanici u Stalaću, Višnju, svoju sestru od ujaka i Zorku, uzetu iz sirotišta na dalmatinskoj obali, koja je imala hendikep, pošto je preležala meningitis. Nažalost, brak joj nije potrajao. Za zasluge u ratu, od države je dobila posed u selu kraj Novog Sada, gde je podigla kuću i obrađivala imanje. U potrazi za boljim životom, zajedno sa ćerkama je otišla za Beograd, gde je mesecima pokušavala da nađe posao. Stanovala je u Skadarskoj 33, usred Beograda sa tri kćerke, sa isključenom strujom, dok je noću prela vunu.

Na inicijativu njenih saboraca, 1929. zaposlili su je kao čistačicu kancelarije direktora u banci u Beogradu, gde je provela najveći deo svog radnog veka. Iako joj je nuđeno da ode u Francusku i tamo prima vojnu penziju, Milunka je ostala u Beogradu, gde je kasnije iškolovala i odgajila ukuono tridesetoro dece koju je dovodila iz svog rodnog sela. Starost je provela u društvu unuka i u redovnim susretima sa vojnim veteranima u svom jednosobnom stanu na Voždovcu koju joj je 1972. dodelio grad Beograd. Tu je i umrla štrikajući u svojoj fotelji u 81. godini na današnji dan 5. oktobra 1973. godine.

milunka

Додатне информације

Боја дукса

Бела боја дукса, Црна боја дукса

Величина

XS, S, M, L, XL, 2XL, 3XL, 4XL

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Милунка Савић дукс“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можда ће вам се свидети …