Гаврило Принцип дукс

4.300 рсд

Шифра производа: - Категорије: , Ознаке: ,

Опис

Gavrilo Princip majica

Gavrilo Princip duks

Gavrilo Princip duks Tradicionalizam dostupna u svim veličinama. Motivi inspirisani bogatom srpskom istorijom, kulturom i tradicijom.

Vidovdan, odnosno 28. jun, nije poznat samo po Kosovskom boju, već i kao dan kada je Gavrilo Princip, srpski nacionalni revolucionar i član organizacije Mlada Bosna, ušao u istoriju izvršivši atentat u Sarajevu na austrougarskog nadvojvodu i prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju.

Austrougarska je atentat i celu zaveru pripisala Srbiji. Postavivši joj ultimatum, iz koga Srbija nije želela da ispuni samo jednu stavku, Austrougarska je iskoristila to kao povod za započinjanje oružanog sukoba sa Srbijom, što ujedno predstavlja i sam početak Prvog svetskog rata.

Iako je u atentatu učestvovalo šest pripadnika Mlade Bosne, samo dvojica su zapravo i skupili hrabrosti da ga izvrše. To su bili Nedeljko Čabrinović, koji je izvršio neuspeli prvi pokušaj atentata i odmah je uhapšen, dok je Gavrilo Princip nešto kasnije pucao u nadvojvodu i njegovu suprugu, usmrtivši ih na mestu.

Kako je policija kasnije utvrdila, Princip i Čabrinović su progutali kapsule cijanida, no one nisu delovale, pa su uhvaćeni živi i odvedeni u pritvor sa ostalim atentatorima. Obojica su dobili po 20 godina robije, jer su u tom trenutku bili maloletni, dok su ostali osuđeni na smrt.

gavrilo princip

Додатне информације

Боја мајице

Бела, Црна

Величина

S, M, L, XL, 2XL

Модел

Мушки, Женски

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Гаврило Принцип дукс“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можда ће вам се свидети …